Scientia, Fortitudo et Virtus (Bilgi, Cesaret ve Fazilet)

29 Temmuz 2015

Pluto!

Yaklaşık 10 yıl önce (2006 yılnda) NASA dört tekerli bir bebek arabası büyüklüğündeki uzay araştırmaları aracı New Horizons’ı (Yeni Ufuklar) gezegen sisteminin dışında bulunan soğuk donmuş bölgeyi keşfe gönderdi.
 
New Horizons, 2007 yılında Jüpiter’in atmosferine yakın geçerken, bu gezegenin yüksek çekim kuvvetinin etkisi ile savrularak Pluto’ya doğru yol almaya başladı.
 
14 Temmuz 2015 (dün) itibarı ile bu araç bu karanlık bölgenin en büyüğü olan Pluto’ya en yakın mesafeden geçti (yaklaşık 10,000 km) ve hala gezegen olup olmadığı tartışılan Pluto’nun en berrak fotoğraflarını gönderdi…(Foto!)

 
Dünyamıza yaklaşık 5 milyar km uzakta olan Pluto’nun yüzeyi tamamen donmuş azot ve metan kaplı ve yüzey ısısı yaklaşık -130 oC olarak kaydedildi. Araştırmanın “gezegenlerin oluşumu” konusuna büyük katkı sağlayacağı beklenmektedir.
 
1800’ün başında Amerika kıtasının ayrıntılı coğrafik yapısını keşfetmeye çıkan Amerikan bilim insanı, bugün dünyamıza 5 milyar km uzaktaki Puto’nun nasıl bir gezegen (veya gerçekten gezegen mi) olduğunu araştırır hale gelmiştir.  Ne diyeyim.. Darısı kısır döngü içinde boğulmuş ülkemin bilim insanlarının başına…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder